Tag-arkiv: Byens cykler

Cykelejerskab, cykelstier og supercykelstier

København

Fra November 2017

Bandekonflikterne

Fri hash og dialog er vejen frem for de fleste politikere i BR, som ikke rigtig har nogen bud på en løsning, for det er næppe fri hash som løser problemet.

Trafik

Der var før valget stor usikkerhed om afviklingen af fremtidens trafik. Vi må flytte flere bilister væk fra vejene, så byen ikke bliver forurenet. Cykelstierne er overfyldte, og der er ikke nok sikre skolevje. Vi er nødt til at gøre det endnu mere attraktivt at cykle frem for at køre i bil, sagde spidskandidaten for EL Ninna Hedeager Olsen.

  • 62 procent af københavnerne cykler på arbejde eller til deres uddannelse.
  • Ni procent tager bilen til arbejde eller uddannelse.
  • Hver københavner har i snit 1,1 cykel.
  • Mens københavnerne i gennemsnit ejer 0,2 biler.

Kilde: Københavns Kommunes cykelredegørelse

Alternativet ønsker betaling og bilfri dage. Frank Jensen mener, at man forbyder diesel, for at tage værdien ud af folks dieselbiler. Det sidste er vist allerede sket.

Ny bydel

Før end de eksisterende bydele er færdige vil Frank Jensen bygge en ny på Vesterbro. Denne gang udenom By & Havns indblanding. Man spørger sig selv om politikerne ikke har andet at lave, for det er ikke boliger byens borgere har brug for men rekreative arealer, og ingen aner hvilken indflydelse cityringen  om bare 2 år vil få på adfærden.

  • På blot tre et halvt år er priserne på de små lejligheder i København nemlig steget med 64,3 procent.
  • De mellemstore og store lejligheder er i samme periode til sammenligning steget med henholdsvis 51,1 og 36,2 procent.
  • Ifølge Nybolig blev en toværelses lejlighed i København i 2013 solgt til 1.250.000 kroner. I 2. kvartal af 2017 havde samme lejlighed en salgspris på 2.000.000 kroner.

Blandt partierne på Rådhuset er der uenighed om boligpolitkken, måske i sær om anvendelsen af almene boliger.

Flere hoteller

Et på Kalvebod Brygge og et i Nordhavn

Det tegner spændende det koncept som Copenhagen Windows i samarbejde med Tivoli kunne vise frem for pressen i denne uge. Efter et langt tilløb på 14 år står det nye 6.000 kvm. store Tivoli Hjørnet nu klar med 15 nye madboder, 2 nye restauranter, café, designbutik og nye værelser på Nimb Hotel

Som bekendt er det også planlagt, at Ørkenfortet skal rumme et luksushotel med 400 værelser.

Tivoli Food Hall kan tilbyde:

  • Bobba Bella er Kadeaus bud på en bornholmsk grillbar
  • Brød Flov byder på friskbagte brød og kager af økologiske mel
  • Chicks by Chicks med økologiske kyllinger i deres rotisserie
  • Cock’s & Cows serverer kvalitetsburgere og cocktails
  • Gló tilbyder salater og grønne retter med fokus på økologi
  • Gorm’s bager sprøde pizzaer med kvalitetsfyld
  • Tapa del Toro serverer et stort udvalg af tapas og sherry
  • Hallernes Smørrebrød efter de klassiske forskrifter
  • Kung Fu Street Food, det asiatiske køkken med ramen og bao
  • Le Petit Vinbar med bistrostemning klassisk fransk
  • Letz Sushi, sushi af certificeret fisk og økologiske ris
  • Retreat serverer “real food fast”
  • Riccos brygger kaffe
  • The Bird & Kissmeyer har øl, i gin & tonic, gourmet-toast.
  • Zócalo fra Stockholm åbner i København med meximad.

Ny boliger på Havnen. 

Fremover vil det blive sværere at bygge boliger langs havne og industriområder, da beboerne i alle nye boliger fremover skal kunne åbne vinduerne uden risiko for lugtgener, støv og anden luftforurening fra virksomheder i området. Det er resultatet af en ny paragraf i planloven.

Hafnia domicilet gik til  Forsvarskommandoen. Bygningsstyrelsen har sat ejendommen i stand.

Skjøtehallens drift i Ørestad overtages af Kbhs. kommune allerede fra den 1. november.

Tap 1 på vingerne

Københavns Kommune udskyder kontraktforhandlingerne med DanCamp om en campingplads ved Vejlands Allé

Teknik- og Miljøudvalget mødes på mandag for at tage stilling til, om forvaltningen skal indstille forhandlingerne med firmaet Dancamp om en  campingplads på Amager Fælled. Årsagen er, at Borgerepræsentationen den 5. oktober vedtog at undersøge alternative placeringer for Ørestad Fælled Kvarter på Amager Fælled.

Forhandlingerne med Dancamp var ellers inde i den afsluttende fase. Men det er netop campingområdet, som politikerne nu vil have undersøgt, med henblik på at flytte Ørestad Fælled Kvarter. Det vil måske betyde at det nye boligkvater med 2500 boliger kommer til at ligge cirka 600 meter fra Sundby Metrostation, og at der skal findes et andet sted til en campingplads. Undersøgelsen af området kommer først til at foregå i begyndelsen af næste år, efter kommunalvalget. Området er i dag fredet, dog med dispensation til f.eks. at anlægge en campingplads. Derfor skal fredningen ophæves af Folketinget.

Find et andet sted
Amager Fælleds Venner, som har stået i spidsen for protesterne imod byggeri på grunden ud til Ørestads Boulevard. Foreningen mener stadig, at man helt bør droppe at bygge nye boliger på Amager Fælled. “Det ville være en lille smule bedre at rykke boligbyggeriet lidt mod vest. Men vores ambition er at bevare og beskytte fælleden, og vi mener, at vi skal undersøge alle alternativer”, siger Klaus Mygind fra Amager Fælleds Venner til DR Nyheder. Han har dog ikke umiddelbart nogle forslag til, hvor byggeriet kan flyttes hen.

To milliarder kroner værd
Det er 19 hektar eller cirka 6 procent af Amager Fælled, der står overfor at blive lavet om til omkring 2.500 boliger. Beslutningen om byggeriet blev taget tilbage i 1994. Her blev det vedtaget, at området skal sælges og udlægges til boliger i forbindelse med finansieringen af metrobyggeriet.

I maj 2018 melder Frank Jensen ud, at det bliver svært at komme udenom at bygge på AmagerFælled.

Brotrafik

Byens broer bruges jf. optællingerne i Cykelredegørelsen.
  • Dronning Louises Bro: 12.500 fodgængere, 48.400 cykler
  • Åbuen: 7.200 fodgængere og 900 cykler
  • Inderhavnsbroen: 8.500 fodgængere og 17.300 cykler
  • Knippelsbro: 6.500 fodgængere og 38.600 cykler
  • Cirkelbroen: 1.800 fodgængere og 4.000 cykler
  • Langebro: 3.500 fodgængere og 40.400 cykler
  • Bryggebroen: 3.200 fodgængere og 23.800 cykler
  • Cykelslangen: 20.700 cykler (broen er forbeholdt cyklister)
  • I 2018 føjes Lille Langebro

Inderhavnsbroen stiller ny krav til infrastrukturen

Turister og cyklister slås om pladsen

Politiken bringer den 12. september en artikel om de kaotiske forhold som eksisterer på inderhavnsbroen, og med tiden kan situationen kun blive langt værre.

Samtidig falder cykeltrafikken over Knippelsbro.

Iagttagere på Nyhavnssiden har observeret flere uheld mellem hurtigt kørende cyklister, og de ofte noget mere uerfarne turister.

Hvad mangler Christianshavn

Politiken har spurgt Morten Kabell fra EL som bor på Christianshavn :

Hvad synes du København mangler?

»Vi mangler flere og bredere cykelstier. Jeg bor på Torvegade på Christianshavn, og når jeg kigger ud af vinduet om morgenen, er der altid 10 biler, som holder i kø. Men samtidig er der nok 300 cyklister der holder for rødt lys. Derfor forstår jeg ikke, hvorfor bilisterne skal fylde så meget, når der nu er så få af dem. Derudover mangler der flere almene boliger som almindelige mennesker med en almindelig løn kan betale sig fra. Der er rigeligt med boliger som koster 12-15 millioner«.

Nu holder der nok ikke 300 hundrede cyklister, de ville fylde en del mere end 10 meter cykelsti. Men der holder mange både biler og cyklister. Bilerne i kø er heller ikke 10 biler, da de ofte holder i lange køer på begge sider af Knippelsbro. Fodgængere er der også en hel del af.

Problemet er selvfølgelig pladsen, og det er uforståeligt, at trafikken til Christiania, som fylder rigtig meget i gadebilledet dagen lang, stadig har adgang til området via Prinsessegade. Dem kunne Kabell nemt flytte til Kløvermarksvej.

Det samme gælder cyklisterne i Torvegade. De burde for en stor dels vedkommende ledes over Inderhavnsbroen. En cyklist fra det østlige Amager som skal over Kongens Nytorv vil få en kortere afstand end via Knippelsbro, som er vejen til Rådhuspladsen, Holmens Kanal og Købmagergade. En del af dem som skal på job i Holbergsgade vil sikkert vælge Inderhavnsbroen, og fravælge Knippelsbro.

Så det er manipulation med tallene, og det er hykleri at italesætte trængsel på Torvegade som ikke eksisterer, for at skabe endnu mere trængsel end der allerede er.

Og almene boliger er ikke specifikt en mangelvare på Christianshavn.

I Lejerbos boliger i Den Gule Misundelse, Det Hvide snit, og på Bodenhoffs Plads, samt med KAB i Prinsessegade og AAB i Burmeistersgade repræsenterer de tilsammen vel omkring 800 boliger, måske flere, men det synes ikke at styrke det lokale sammenhold synderligt.

Til sammenligning har E/F Aladdin 368 primært små to vær. ejerlejligheder.

Langebro

Langebro

Inderhavnsbroen ramt af succes

Torvegade

Cykelplanen til 1,8 mia. kroner forventer en stigning i cykeltrafik på mindst 25% frem mod år 2025

Cyklisme i dag er fart i mange forskellige hastigheder. El-cykler, ladcykler og den traditionelle cykel cykles i en blanding med knallerter, turister på en bycykel og af børn, unge, ældre, gamle og cykelbude med eller uden hjelm. Obligatorisk tilbehør er en iPod eller mobiltelefon.

Torvegade i dag

Inderhavnsbroen er en del af christianshavnercykelruten, og den bruges på en hverdag iflg. Kbhs. Kommune af 17.800 cyklister.

Torvegade har til sammenligning i morgenmyldretiden 2.850 cyklister pr. time ind mod centrum. Derfor skal den have bredere cykelstier.

En sikker- og grøn- rute via Christianshavn til cyklister og en ny bro skulle aflaste den overbelastede cykeltrafik i Torvegade. Det er så ikke tilfældet i denne omgang. Det er uforståeligt.

Cykelstien i Torvegade er jf. cykelplanen i gennemsnit 2,1 m bred, svarende til en smal 2-sporet cykelsti. Cykelstien bør have 3 spor, hvilket betyder den skal udvides til en bredde fra 2,8 meter til 3,5 meter x 2.

Et af de travle kryds i myldretiden

Hvormange cyklister som skal til fra Amager via Inderhavnsbroen fortæller planen ikke noget om. Christiania har som bekendt saboteret den, og den omtales slet ikke. En forbedring af ruten på Trangravsvej til Prinsessegade er dog med i planen.

Strækningen har top prioritet, hvad angår cykelstiudvidelser.

Den kinesiske model

Københavns Kommune vil skabe mere rum til cykler og Lokaludvalget pusler med udlejning af Ladcykler. Vi kan oplyse om en motoriseret model, som de sidste to år har holdt parkeret i Brobergsgade uden at være rørt. Ladcykler på 3 hjul, med eller uden motor, betaler ikke p-afgift som biler, men de fylder det samme som de små med 4 hjul.
Peking version af en trehjulet cykel

Cykeludgaven

Hvem ved om vi får bryggerheste med kuske og hestevogne tilbage ?

En el dreven model er måske fremtiden i København

Er fremtiden i København en rejse tilbage til fortiden.

Den trehjulede med en boks er ikke brugt i Peking.

Hvor ens radius for den fri bevægelighed i byen er politisk bestemt gennem trafikale løsninger.

En TGV forbinder i dag Paris med Bordeaux, en strækning på 600 km, på 2 timer.

Mon det er grønthandleren på vej hjem fra Grønttorvet!

En smartere udgave af denne model med en paraply kunne nemt forveksles med de mange kaffevogne som er dukket op i de københavnske gader.

Hvor svært kan det være.

En markedsplads med brug for parkering

 

Mon IKEA på Kalvebod Brygge vil løse cykel parkeringsproblemerne langs havefronten foran Hotel Mariott til Fisketorvet

Han ville vist ikke med på billedet.

Lidt luksus skal der være plads til.

 

Cykelejerskab

Bilerne skal ud af byen

I løbet af de næste 10 år skal der gøres plads til bredere cykelstier i København. Politikken i København er, at bilerne skal afgive plads på vejene, og flere biler bliver automatisk tvunget bort. Baggrunden skyldes utilfredse cyklister, som har sendt 10.000 klager til Enhedslistens borgmester. Nu ved vi i 2017 ikke hvordan trafikbilledet bliver indenbys på den anden side af metro cityringens ikrafttræden, så måske derfor der skal bruges milliarder nu, men vi ved, at de to former for infrastruktur henvender sig til de præcis samme brugere. Giver det mening ?
KØBENHAVNS CYKELPRIORITERINGSPLAN 2017-2025.
En milliard dyr plan skal vedtages.

En række cykelgader, gader med cykling tilladt mod ensretningen samt opgradering af cykelbaner til cykelsti og 25 km nye cykelstier er på tegnebrædtet.

Cirka 17 km cykelsti fordelt på 20 forskellige strækninger skal udvides. Det gælder for Torvegade, Børsgade, Bredgade og H C Andersens Boulevard. Den gennemkørende trafik mellem Amager og København rammes hårdt, og vil i travle perioder isolere Amager fra København. Det sker allerede i dag.

    Torvegade med en bane til biler skal indsnævres yderligere for at give mere plads til bredere cykelstier. I forvejen er krydset et kaos med lange køer, da fodgængere, cyklister og biler skal ud på samme tid.

På Christianshavn er der bygget flere broer som en service til en cykelrute fra Amager, men denne rutes manglende kapacitet omtales ikke. Hensynet til det isolerede og dybt kriminelle Christiania tager ingen ende.

Mindst 20 signalregulerede kryds skal omstilles, hvilket vil forsinke den i dag kø-dannende biltrafik yderligere. Supercykelstierne skal udbygges, og det samme gælder de resterende Grønne Cykelruter.

Bilerne skal fjernes for at give plads til delebiler og cykler

Om disse tiltag har indflydelse på pendling til domiciler i centrum er næppe sandsynligt. Den politiske øvelse er åbenlyst at fjerne biltrafik fra den indre by, som henvises til omegnskommunerne, så trængsel fremover primært bliver omegnens problem. Metroen kan næppe afhjælpe trængslen til og fra domicilerne, for den befordrer kun passagerer indenbys, hvilket også fremgår af prognoserne.

Og om det betyder, at domiciler flytter fra det indre København til de ny såkaldt stationsnære metrostationer, eller måske ud til den ny letbane omkring København, eller til Køge eller Hillerød, det vides ikke. Flere har eller er ved at skifte adresse.

København har udviklet sig til en by af singler, hvor S-togsnettet er en vigtig faktor i den daglige pendling. Men børnefamilier synes at flytte ud, turister og indvandrere flytter ind, så måske nogle erhverv bliver tvunget med ud? Flere spørgsmål må tiden give svar på, men det er uden mening fortsat at bygge domiciler i hjertet af København, hvis man skal måle en families eksistensvilkår i livskvalitet.

Skal man tro ejendomsinvestorerne, så skal der proppes endnu flere ned i en i forvejen fyldt flaske.

Parkering København gav oprindelig bøder hvis ikke 10 meter reglen ved Hesteskoen blev overholdt.

 

 

 

Christianshavn i september

Christiania, Amager Fælled, kommunale tilskud, støj, Amager Bakke.

Christiania er nok september måneds mest omtalte begivenhed i medierne. Den normalisering som christianitterne sagde ja tilbage i 2004, og som de selv burde have gennemført, er sat i gang efter en aftale indgået i 2011. Der er imidlertid ikke sket meget efter de efter 7 – 8 års forhandling endelig sagde Ja, et Ja som i praksis er udmøntet i et Nej.

Området er fortsat ekskluderende, hverken åbent, rekreativt eller fredeligt. Området er en hermetisk tillukket konservesdåse, som har overlevet sidste udløbsdato, og den kan være farligt at færdes i. Christiania kan derfor ikke betegnes som normaliseret, hvilket var en forudsætning for at købe det til fastelavnspris med en 100% statsgaranti som sikkerhed for alle lån, så i sidste ende er det skatteborgerne som risikerer at betale gildet.

På 14 dage i september lykkedes det så pludselig Københavns Politi at ændre på det stivnede billede i processen, da de greb ind overfor hashsalget i Pusher Street. Det som Fonden ved Foldschack igen og igen har erklæret umuligt, det skete på et halvt øjeblik, da politiet efter adskillige opfordringer til sidst knipsede med fingrene.

Da de blev skudt på, fik de nok, og Fristadens beboere tog til alles forbløffelse initiativ til at fjerne Pusher Street, til at åbne området, til at løse trafikproblemerne i Prinsessegade, og på Refshalevej, og de sagde Ja til videoovervågning. Det viste sig dog hurtigt, at et Ja også denne gang i praksis hurtigt blev til et Nej. Kameraerne blev sat op, for efter få timer uantastet at blive revet ned, efter sigende af ukendte, så det med den gode vilje har det svært i det kriminelle miljø, som Christiania nu engang er, for som de rigtigt siger, hvem vil værne om en aftale hvor fribytterne og deres dunkle forretninger generes. Gæster fotograferes med risiko for at blive afsløret og genkendt, og det er usundt for den forretning christianitterne praktiserer, og sikkert også for en del af christianitterne selv.

En interessekonflikt som er uløselig så længe fribytterne har magten. I denne proces har Fonden ved Foldschack i øjeblikket ikke vidst, hvilken hest han skulle holde på, og han har spillet sig selv af banen, for i dag at stå forsmået på sidelinjen, og i en skinger tone råbe fri hash. Hvis ikke, så går Christiania til grunde som følge af stress, og alt for mange hurtige forandringer, lyder det fra den panikslagne advokat.

Tragikomisk efterhånden, men det er en del af dramaturgien. Endnu mere tragisk er det imidlertid, at Københavns kommune insisterer på at bygge endnu flere boliger på Amager Fælled. Omkring 2.500 boliger på 40 hektar. Et naturskønt område, som skal smadres med beton pga. en aftale indgået for 24 år siden med metroselskabet. Hvis det er så vigtigt at bygge på dette område, så forstår man ikke hvorfor Ørestadsselskabet ikke gjorde det for mange år siden. Jo, fordi indtægterne er brugt til metro.

Et hul i metrobyggeriets pengekasse dengang som i dag, er et ret stort og umætteligt sort hul, og det er metroens økonomi som desværre bestemmer byens udvikling, på bekostning af en ansvarlig planlægning.

By & Havn har ellers i denne måned annonceret, at en del ny byggerier er undervejs i Nordhavn, men det er ikke nok. I september kom det frem, at København flopper som erhvervskommune, ligger nærmest i bunden i sagsbehandlingstid blandt landets kommuner

og tallene for befolkningstilvæksten blev bekræftet. 60.000 borgere flytter fra provinsen til byen om året, mens andre 60.000 flytter til provinsen. Nulvækst på den front. Væksten på 1.000 om måneden skyldes flere børn, og indvandrere.

Torvegade fik ikke en udvidet cykelsti, men cykelstierne i København fik tildelt 140 mio. kroner i 2017, og billige boliger dvs. tilskud til almene boliger 160 mio. kroner. 1 milliard skal give et løft til byens nedslidte skoler. I skrivende stund er der opsat ny videokameraer på Christiania, som dog synes at være revet ned til tilskuernes hurra råb, så konklikten optrappes… truslerne mod journalister og fotografering er tilbage, og borgernes fri bevægelighed på området er igen under de kriminelles kontrol. Christianias talsmand melder ud, at Christiania vil ikke tage ansvar for de videokameraer som de har tilladt, som er opsat af politiet, og de mange som er imod synes det er en cirkusforstilling. Det sidste ord er dog næppe sagt, og mon det ikke denne gang udløser en form for første advarsel? Det får de kommende dage lov at vise.

Støjplagen i København

Sundhedsforvaltningen siger vi skal drikke mindre. BR afsætter 80 mio. skattekroner til mere druk, da der opfordres til udeservering.

Biltrafikken skal begrænses pga. støj, samtidig larmer det med fulde folk og musik i snart sagt hele den indre by hele natten. Ingen vil vedkende sig et ansvar for udviklingen, som henvises til politiet, som henviser til kommunen, som henviser til politiet. På den baggrund er der i september dannet et beboernetværk som vil tage kampen op med magthaverne, som nægter at støj om natten er et problem.

Og i september måned er det kommet frem at Amager Bakke har skjult sine regnskaber for politikerne.

En egenkapital på 700 mio. kroner er blevet til en negativ egenkapital på + 1,5 mia. kroner og økonomien i prognoserne er slået total fejl. Ingen kan i dag sige noget om fremtiden for dette ny forbrændingsanlæg, hvor man vist i skyndingen har brændt mere af end bare fingrene. Det er også kommet frem, at direktionen bruger rigtig mange penge på konsulenter og rejser, som iflg. JP skulle have Frank Jensens velsignelse. En af disse er at sende 2 medarbejdere til USA for at studere det kommen præsidentvalg, som skulle have relevans for affaldsforbrændingen, siger direktøren til TV2 Lorry.

Wholesale MLB Jerseys China

I prefer cars or wagons and I really like my Holdens. It wholesale jerseys started with tiny collisions,says a man at the heart of New Zealand involvement in China’s cleantech advances “It might just be me, Partly responsible for this success is the sport’s top sprinter, It is the most intense high you Just the last one, of Coral Springs, Each style and shape of car bra covers a different amount of the front end of your vehicle. has a warning for her. toss in the onions, The Indians plan to devote those spots to Napoli and Carlos Santana in 2016.
“you would say he securing a weapon.” TTC spokesman Brad Ross said. as is required by law,” said Joseph Phillips. Just reading your post was exciting and brought back the good times. The set included two 1970s Chevrolet pickup trucks and two 1960 Volkswagen Beetles. at the Las Vegas Motor Speedway. Late Tuesday night.