Tag-arkiv: Gobike

Bycyklens driftsselskab

Bycykler skaber ravage

Den søvnløse borgmester Morten Kabell fra Enhedslisten tæller for tiden Æsler om natten for at falde i søvn.

Den private cykelaktør Donkey, med den orange cykel, bevæger sig for tiden ind på et markedet for bycykler, som er borgmesterens kæledægge, og iflg. Politiken skulle han se rødt, for nu er der for mange bycykler?

På Christianshavns Torv er borgerne henvist til en kælder, mens bycyklerne har fine stativer i Dronningsgade. Men hvem er brugerne af bycyklen? Næppe christianshavnere.

Kun Københavns Kommune har lov til at afsætte plads i byrummet til bycyklen. Kommunen har investeret i cykler og GoBike, som vist er gået konkurs, i cykler til plus 40.000 kroner pr. stk.

Ingeniøren om bycyklen

Bycyklen

Skal andre aktører på markedet, lidt som kommunens privatretlige selskab By & Havn, først betale (By & Havn fik arealerne gratis) for et areal, som de sikkert ikke kan tildeles, for derefter at betale for anlæg, og derefter for drift- og vedligeholdelse og, Hvor det er skatteborgerne som betaler kommunens projekt, så opnår det private  Orange Donkey næppe borgmesterens godkendelse til at konkurrere med den kommunale bycykel.

Udviklingen er et godt eksempel på, at de københavnske politikere kløjs i den ene fadæse efter den anden på københavnernes regning.

Læs Politiken

TV2 Lorry – De Radikale vil skabe plads

Bycyklen konkurs

Firmaet Gobike ejer bycyklerne i København, og firmaet Gobike er i dag konkurs. Cyklerne, som er økonomisk kostbare i både anskaffelse og vedligeholdelse, synes at være udlejet til BikeShare Danmark.

Gobike har indgået en aftale med By og Pendlercykelfonden, som er en sammenslutning mellem Københavns- og Frederiksberg Kommune og DSB, som har til hensigt at Bikeshare varetager driften. Firmaet er med Gobikes konkurs under rekonstruktion.

Ingen eksterne investorer har villet sætte penge i projektet, heller ikke Saxo Bank som skulle have 40 mio. kroner i klemme eller Københavns Kommune, som har har konstrueret projektetet, og sat det på bedding.

Hvor meget det koster borgerne i København vides ikke, men måske det kan afhjælpe de mange problemer med de private cykel-udlejningsfirmaer, som er kommet under pres i kølvandet på den højtteknologiske model.

Politiken skriver, at Fonden vil drive selskabet BIKESHARE videre for driften er sund, men den vil vist ikke betale for cyklerne, som ejes af GOBIKE. Det harmonerer ikke og lyder absurd, for hvilken kurator vil nedskrive værdierne af de højtteknologiske cykler til fordel for kommunen som ikke vil betale!

Cyklerne kan bruges andre steder i Gobike, som driver et bycykelsystem i 4 lande, og det er under alle omstændigheder en kortsigtet og uansvarlig løsning, for ikke at sige en kompliceret konstruktion.

SAXO skulle have tilbudt at miste 80 mio. kr. så GOBIKE kunne fortsætte, men det tilbud har Fonden afvist,

Bycyklen er en økonomisk rodet affære

Bycyklen konkurs!

Venter endnu en millionregning københavnerne?

Gobike, selskabet bag de 1860 el-drevne bycykler med tablets på styret, har ikke flere penge på bankbogen, og er i betalingsstandsning.

Risikoen for en konkurs er overhængende, men foreløbig fortsætter driften, hvor datterselskabet Bikeshare med adresse i Danmark, står for vedligeholdelsen, samt det bagvedliggende it-system. Uden it systemet, bryder hele systemet sammen.

Saxo Privat Bank er Gobikes største kreditor med en tinglyst pant på 100 mio. kr. i moderselskab og datterselskab. En konkurs var på tale allerede i 2015, men blev afværget af ny bankgarantier, og samarbejdet med By- og Pendlercykelfonden fortsatte. Saxo Bank håber der denne gang kan findes en holdbar løsning. Kilde: Finans.

Københavns skatteborgere har netop nu 40 mio. kroner i klemme.

Bycyklens hjemmeside skriver

08-03-2017

Gobike A/S er d. 1. marts gået i rekonstruktion. Det har ingen effekt på driften af Bycyklerne, der kører uforstyrret videre.

By- og Pendlercykel Fonden, der ejer retten til at udbyde Bycyklerne i Danmark, har et tæt samarbejde med driftsenheden, BikeShare Danmark A/S, der er et datterselskab af Gobike A/S. I tæt dialog med rekonstruktøren af Gobike A/S, advokat Henrik Selchau Poulsen, vil de i fællesskab sikre, at brugerne af Bycykelsystemet ikke kommer til at mærke noget til Gobikes situation.

Bycyklerne oplevede en stor fremgang i 2016, og allerede nu er der endnu mere positive tendenser for 2017. Eksempelvis har februar i år haft mere end fem gange så mange ture som samme måned sidste år. Derudover forventer By- og Pendlercykel Fonden at have en erhvervsløsning klar til maj, der gerne skulle flytte en del møde- og medarbejderpendling fra biler til Bycykler – med det formål at spare tid og CO2-udslip og desuden fremme medarbejdernes sundhed og trivsel. Bycyklernes store fremgang ser dermed ud til at fortsætte i 2017.

I 2015 havde selskabet kun leveret 424 ud af de 1.860 aftalte bycykler, ligesom cyklerne endte på en pris omkring 70.000 kroner.

Situationen i dag er uklar, men i kommunen er der stor utilfredshed med, at bycyklen konkurrerer med den private cykeludlejning på ulige vilkår.

Morten Kabell fra Enhedslisten udtaler: Vore kriterier var bedst og billigst samt en juridisk sikker konstruktion for de penge kommunen betaler.